Casco ruimte omvormen tot Labo

De Klant is een onafhankelijke opslagoperator in het Antwerpse. Het betreft hier een bestaande casco ruimte die gerenoveerd zal worden tot een labo ruimte die contuni in onderdruk dient gehouden te worden. Een huurder zal de labo-ruimte huren en vorzien van labo apparatuur die speciale technieken vereisen. De laboapparatuur die voorzien zullen worden zijn gaande van zuurkasten en spectrometers en dergelijke. De voorzieningen voor deze toepassingen zijn speciale uitrustingen die tegen zuren en hoge temperaturen kunnen. Zoals de ventilatoren zijn voorzien van speciale coating en de ventilatoren kunnen tegen hoge temperaturen. De labo dient ten alle tijden in onderdruk te blijven wat gerealiseerd is via een luchtbehandelingskast die in connectie staat mat de verschillende ventilatoren voor de labotoepassingen. Van zodra er zuurkasten in dienst worden genomen zal de KNX systeem dit opmeten met een verschildrukregelaar om zo de debiet van de luchtgroep te doen stijgen.

PROJECTOVERZICHT

Type en functie

Casco ruimte omvormen tot een labo

Omvang

350 m2 BVO

Projectfases

Aanvang uitvoering : september 2019
Oplevering: eind januari 2020

ONDERSCHEIDENDE TECHNIEKEN

  • Onderdrukregeling
  • VRF systeem voor verwarming en koeling
  • KNX regeling
  • VRF systeem op de LBK
  • Speciale ventilatoren voor labo en omgeving

CONTEXT HVAC VAN HET PROJECT

Luchtbehandelingskast (LBK) van 4.400 m³/h werd voorzien voor de hygiëne ventilatie en de drukregeling in de laboruimte. De LBK is frequentiegestuurd en kan een minimum debiet en maximum debiet regelen resp. tussen 600m³/h en 4.400m³/h. het ingeblazen lucht door de LBK is geklimatiseerd via een VRF Batterij in de LBK die op zijn beurt de lucht zal klimatiseren via een VRF systeem.

De afzuiging van de laboapparatuur is voorzien via aparte ventilatoren. Deze ventilatoren zijn speciale toepassingen met de nodige coating en materialen om tegen zuren en hoge temperaturen bestendig zijn. 

De LBK en de ventilatoren zijn verbinden op een beheersysteem KNX om de nodige dataoverdracht te realiseren om tenalle tijden de onderdruk in de labo te garanderen.

Het klimatiseren van de ruimte (koelen of verwarmen) is tevens gerealiseerd via een aparte VRF systeem met plafondcassettes.

Een demiwatersysteem is geinstalleerd voor de vaatwassers.

Een aparte metering van het verbruik is tevens voorzien voor een correcte afrekening tussen de huurder en de verhuurder.

De volledige elektrische bekabeling en de automatisatie via KNX is tevens voorzien als GBS-systeem.

Weg naar de grauwesteen 10 · 3550 Heusden-Zolder
info@concepttoi.be · www.concepttoi.be
0484 68 37 71